Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2009 02:31 - Дефиниции и илюстрации
Автор: libertybell Категория: Политика   
Прочетен: 6747 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 09.07.2009 14:50


  Демокрацията: когато вълкът
 
 image    
и агнето
image
гласуват какво ще има за обяд...

Свободата: когато добре въоръженото агне може да оспори вота!
  
    image
  -----------------------------------
 
Вгледайте се внимателно в лицата на някои от кандидатите за славата да бъдат "слуги" на народа!

"феодалите" от Дупница 
image
момчето на мама
 image
човекът с резачката
image
 
Няма да има значение кой и защо е гласувал за тях (и подобните им). Ако влязат в парламента, по силата на чл.67(1) от Конституцията, те стават представители на целия умен, трудолюбив и изобщо чутовен във всякакъв смисъл български народ!

Е? Не ви ли "касае"? Или да се изкефим на сеира пък каквото ще да става? Може би, не се е родил още този когото да харесате? Или сте разочаровани? Май всички са маскари, а? Само вие целите в бяло...
Ами политиците ни да не са дошли от Марс? Кой тръгна след Симеон като след свирача от Хамлин, кой доведе на власт триглавата ламя?

Не, не са виновни ционистите, нито световния капитализм, нито глобалицията или световното "затопляне", виновен е Народът! Виновен с действията, безразличието и бездействието си.
 
Веднъж на четири години имаме право на важен избор. Не забравяйте, че от парламента чрез "пъпкуване" се пръкват останалите уж разделени по конституция власти.

Нашият глас е нашето оръжие. Използвайте го, но (по възможност) с разум. 

---------
С песента на Валди "Вдигни очи" поздравявам сините шерпи на демокрацията, към които се числя и аз...
 




Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - +
22.06.2009 09:04
Напълно съм съгласен! Политиците са си просто една представителна извадка от народа. А той... ;)
цитирай
2. ianchefff - :)
22.06.2009 09:45
На ръба съм да кажа, айде да се изкефим и да им гледаме сеира.
Ама се сещам, че ще е за наша сметка.
:))))
цитирай
3. flyco - =
22.06.2009 12:58
За да стане това, което искаш трябва целокупният ни народ да гласува масово за Синята коалиция. Това няма как да стане. Знаеш го и въпреки това правиш тези безсмислени призиви! Ми хубаво, хайде да гласуваме, и аз ще гласувам за Синята коалиция. Заявявам го за незнамкой си път...и какво от това? Изборите просто не са панацея.
цитирай
4. ianchefff - фли,
22.06.2009 13:18
дай да чуем твоето предложение за панацея.
;)
цитирай
5. libertybell - flyco,
22.06.2009 13:25
не се заблуждавам, че ще има масово гласуване за Синята коалиция. Но колкото повече хора гласуват за СК, толкова по-вероятно е новоизлюпените "десни" партии да останат извън парламента. Това от една страна, а от друга - при по-осезаемо присъствие на СК в парламента - Герб ще има "котва", а при нужда и коректив срещу глупави решения.
Знам също, че една следизборна коалиция на сините с Герб може да обезличи и/или дори да унищожи "старите" десни партии, а след 1-2 години мафията отново да вземе цялата власт. Но управление на Герб+СК има надежда да спре свободното падане към руски тип "демокрация" и да върне БГ в правия път. Кой знае? Да, изборите не са панацея, но могат да бъдат първата малка крачка в правилната посока!
цитирай
6. libertybell - Янч, за съжаление винаги е за
22.06.2009 14:12
наша сметка :((( Ама защо толкова малко хора го осъзнават (или поне така изглежда?) - недоумявам...
цитирай
7. libertybell - mamkamu,
22.06.2009 14:17
че политиците са огледало на народа няма спор. Но защо избирателите не щат да поемат отговорността за "бащинството"?
цитирай
8. flyco - Re: 5.
22.06.2009 14:22
Този коментар ми допада повече от поста :)
цитирай
9. sowhat - противна е дори самата мисъл
22.06.2009 15:17
либи..
цитирай
10. flyco - Re: 5.
22.06.2009 15:58
Най-кратко:
Организират се вътрешнопартийни предварителни мажоритарни избори за подреждане на листите. Ръководството на партията, олицетворявайки гласуваното му от членовете доверие, предлага кандидатите. Всички членове и симпатизанти на партията, по своя воля обаче преференциално ги подреждат. Така след приключване на предварителния вътрешнопартиен избор ще имаме една бюлетина с кандидати легитимиращи ръководството като такова от една страна и облечени в доверието на членовете на партията от друга. Един вътрешнопартиен мажоритарен вот подреждащ кандидатите в листата според кадърността им, а това че са предложени на вниманието на членовете от ръководството на партията е проверка на самото ръководство. Ако предложените кандидати не генерират интерес от членовете значи ръководството не отговаря на очакванията на електората. Е, малко по-скъпо ще дойде, но пък ако една партия или коалиция няма средствата да организира предварителен избор то тогава вероятно е някакъв политически фантом или изкуствено създадена организация, менте.
Това не е панацея, но е моето предложение за малка крачка.
цитирай
11. flyco - ...
22.06.2009 17:01
Не искам да съм лош пророк, но ми се струва, че коалиция между ГЕРБ и СК може да има, но тя няма да е управленска. Ако има управленска коалиция включваща ГЕРБ то тя няма как да изключи БСП, което пък мигновенно изключва СК от нея. И още едно съжаление, мажоритарно избраните депутати ще са капката, която ще обърне кантара на демокрацията у нас точно в посоката "руски тип" - та нали заради това е числото 31, промените в последния момент, предизвиканите нарочно тежнения в СДС. Всичко е заради това. Можем само да си загинем храбро на барикадата, но така е направено, че и барикада да няма. Едни блогове и едни форуми останаха само.
цитирай
12. libertybell - Соу, разбираме се с
22.06.2009 17:10
малко думи...
цитирай
13. libertybell - #10
22.06.2009 17:19
Съгласна съм, че предварителните вътрешни избори в партиите биха могли да подобрят качеството на кандидатските листи. Но ако избирателите не искат да гласуват или гласуват само "на вързано", какво от това че партиите ще предложат най-добрите си хора?
цитирай
14. libertybell - #11
22.06.2009 17:35
не трябва да се поддаваме на отчаянието!
Дори диктаторите не са в състояние да си осигурят насила народната любов.
Виж какво се случва в Иран! Независимо от забраните, увещанията (от аятолаха) и въоръжените репресии - ден след ден протестиращите излизат на улиците.
Нито една власт не може да се задържи дълго, ако загуби легитимност в очите на населението. Това е валидно и за нашите мутри и дембели!
А дали ще има барикади могат да решат единствено гражданите...
цитирай
15. thetrooper - "Нашият глас е нашето оръжие."
22.06.2009 23:35
Да гласуваме на 5 юли с вярната бюлетина, за да не се налага след това да"гласуваме" с коктейли "Молотов"
цитирай
16. flyco - Re: 13 & 14.
23.06.2009 09:50
Избирателите... /народе????/ Връщаш ме към темата на поста си. И все пак мисля, че с лошо няма да стане /обиди и заплахи/. Този народ е толкова наплашен, че търси само оцеляването. Кога не го е търсил, кога борбата му за последно е била в името на някаква по-висша цел? Толкова отдавна, че импулсът е угаснал. Такъв импулс в никакъв случай няма да се постигне със заплахи /вълкът/ и обиди /агнето/, нито със сръдни.
Що се отнася до радикалния ислям, войната е перманентна и кръв постоянно има. Чечения, Афганистан, бих прибавил и Палестина - там сега преминава фронта, но той може да се измести. Светът върви по пътя на глобализацията и както си замина социализмът така ще си заминат и авторитарните религиозни /и не само/ режими. На тази струна играе Доган за да се задържи във властта, представя се като гарант, че фронтът няма да се пренесе и в България. Не мога да кажа до колко тези внушения са верни, защото за мюсюлманите в България засега няма друга алтернатива. Всички други партии са виновни за това. А това "народе????" включва и мюсюлманите у нас, не знам защо постоянно се забравя!
цитирай
17. анонимен - Всичко хубаво на този свят е СИНЬО!
23.06.2009 11:32
Всичко хубаво на този свят е СИНЬО!
цитирай
18. libertybell - thetrooper,
23.06.2009 19:28
именно:)
цитирай
19. libertybell - flyco #16,
23.06.2009 20:17
поставяш много въпроси, като всеки въпрос предполага отговор поне колкото една монография... Предвид формАта на разговора ни ще се изкажа съвсем накратко:) Мнозинството от нашия народ (включвам и малцинствата) живее по начина по който живее, като резултат от изборите (във всякакъв смисъл), които е правило поколение след поколение. Ако мнозинството с упоритост и всеотдайност продължава да избира сигурността на мижавото оцеляване пред свободата на личната отговорност - нищо добро не ни престои! Докато очаква някой до го оправи - винаги ще се намерят мераклии, които да се възползват. Трябва да призная, че не само не мога да им съчувствам, а направо побеснявам - защото дърпат към пропастта и активното малцинство!
Вълкът и агнето - винаги ми става смешно, когато метафорите заживеят "собствен" живот:)
Не съм съгласна, че социализмът си е отишъл - не и в България :(
Отмирането на авторитарните религиозни режими - не се и надявам, че ще се случи в наблюдаемото от нас или следващото поколение бъдеще! Хубаво би било да е по-скоро, но ...
Партийната картина в БГ е доста странна (според мен): етническа партия, земеделска, зелена... Нормалното би било етническите турци да имат културни дружества (като евреите и арменците), а да се ориентират идеологически към различните партии. Земеделците да имат съсловни организации, а не партии. Зелените е по-адекватно да са организирани в гражданско движение, а да членуват в предпочитани партии. Но какво разбирам аз?
цитирай
20. libertybell - # 17,
23.06.2009 20:20
и аз харесвам синия цвят:)))
цитирай
21. flyco - Re: 19.
24.06.2009 00:13
Избор във всякакъв смисъл за тези хора не може да има, защото той се предопределя. Много е трудно и е постижимо само за единици да излязат извън предопределеното. За да се получат качествени промени у нас трябва това да стане масово. Поне да знаят и вярват, че имат възможност. Това е част от импулса. Имам чувството, че всички управляващи по някакъв начин го оперират.
А синьото е просто цвят, не по-добър от червеното.
цитирай
22. libertybell - flyco,
25.06.2009 00:32
не казвам, че е лесно сам да вземаш решенията и да носиш отговорността за тях... Но това е цената да бъдеш гражданин, а не поданик.
Всяка власт предпочита мнозинството да са "безпомощни" поданици. Нещо повече - поощрява подобно поведение. Така чрез демократичните механизми (изборите) бива подтискано гражданското общество и заглушаван неговият глас. За съжаление, в БГ е пренебрежимо малцинството, което се опитва (за сега без особен успех) да ограничава и контролира властта. Въпросът е трябва ли да вдигнем ръце в безпомощна поза или да продължим в единствено правилната посока - да се опитваме отново и отново... Аз съм убедена, че не трябва да се отказваме.
Да, цветовете не могат да бъдат определени като "добри" или "лоши", но всеки има своите предпочитания (в случая не визирам партийните цветове)!
цитирай
23. flyco - Re: 22.
25.06.2009 06:59
Няма спиране разбира се! :)
цитирай
24. анонимен - Вече е много късно за философстване
26.06.2009 10:34
Проспахме 4 години. Не помогнахме на учителите, лекарите и ..... Гледахме си кефа и сега когато ножът отново опря в кокала се разшавахме.
Изход може да има и той е в масовото участие в изборите. Аз ще гласувам с № 19. Надявам се да опровергаем пророкуванията на разните .....лози !
В същото време се моля ГЕРБ да вкарат над 100 депутата. И ако наистина искрено желаят да направят това, за което говорят на тях ще е необходим съюзник в Парламента. Това може да бъде само Синята коалиция. Значи им трябват над поне 21 депутата отн сините. Това зависи от нас.
Затова моят призив е : Всеки глас е нужен - да го дадем ! И след това да контролиламе дали получилите нашето доверие изпълняват исканата отн нас промяна - това е не само наше право, но и задължение .
цитирай
25. geg - ех, то в представителността на извадката (политиците) е проблема
27.06.2009 13:20
ама това е друга (не злободневна) тема
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 786662
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485