Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 16:06 - Основни закони на човешката глупост
Автор: libertybell Категория: Други   
Прочетен: 6276 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2009 16:15


Докато си пиех кафето слушах БНР с "емблематичния" водещ В.Конакчиев. Не издържах дълго. Но разговорът в студиото ме подсети за фундаменталната статия "The Basic Laws of Human Stupidity" от Carlo M. Cipolla. Написана е на английски език в ранните седемдесетте и се е разпространявала като фотокопие сред неговите приятели и колеги. През август 1976 е отпечатана в Болоня, но не за продажба, а като коледен  подарък за приятелите му.
На български език беше публикувана в сп.Сега, бр.8, 29 февруари - 6 март 1996г., подписана от Михаил Янакиев, Център за анализ и управление. Когато в последствие се разрових в интернет, бях много неприятно изненадана от това нахално интелектуално пиратство!  Оригиналът можете да прочетете тук

Първи основен закон:  

Всеки винаги и неизбежно подценява броя на глупаците наоколо.

На пръв поглед твърдението звучи общо и ужасно нечовеколюбиво. Жизненият опит на всеки от нас обаче показва как по отношение на човешката глупост постоянно се стряскаме от факта, че:
А) Хора, които някога сме преценили като разумни и интелигентни, се оказва, че са безсрамно глупави;
Б) Ден след ден, каквото и да правим, ни тормозят глупаци, които се появяват изведнъж, на най-неподходящи места.
Очевидно Първият основен закон не позволява да се даде дори и приблизителна цифрова стойност на глупавите хора, които представляват част от съответна човешка съвкупност. Всяка цифра ще се окаже по-малка от реалната. За това по-нататък ще отбелязвам глупаците със символа §.

Втори основен закон

Съвременните културни течения на Запад гледат на живота егалитарно. Хората предпочитат да приемат човешките същества като продукт на една перфектна машина за масово производство. Генетици и социолози излизат от рамките на науките си, за да докажат с внушителни количества научни данни и формулировки, че всички хора са равни по рождение. Ако пък някои са по-равни от други, това се дължи на възпитанието, а не на характера.

Аз не приемам горното схващане. Твърдо вярвам, и това е подкрепено от дългогодишни наблюдения и експерименти, че хората не са равни, че някои са глупави, а други - не. Убеден съм, че разликата се определя от характера, а не от културни течения или фактори. Както един човек е глупав, така може да е и червенокос; принадлежността към групата на глупаците е като кръвната група. Глупакът се ражда глупак по силата на провидението.

Въпреки убеждението ми, че групата § са глупаци и това е генетична заложба, аз не съм реакционер, който се опитва да наложи тайно класова или расова дискриминация. Смятам, че глупостта е "привилегия" на всички човешки групи и е разпределена по съответна пропорция. Този факт се изразява във Втория основен закон на глупостта, който твърди, че:  

Глупостта на един човек съществува независимо от всяка друга негова характеристика.

Тук изглежда, че природата е прекалила. Добре е известно, че природата управлява доста мистериозно, за да запазва относителна честота на някои природни феномени. Например това дали хората са повече на брой на Северния полюс или на Екватора, дали са черни, бели или жълти, съотношението между мъже и жени при новородените. Не е ясно как природата постига този забележителен резултат, но знаем, че за да го постигне, тя трябва да оперира с големи числа. Най-забележителният факт за честотата на глупаците е, че природата успява да изравни честотата на § съвсем независимо от размера на групата. Така може да се намери един и същ процент глупаци, независимо дали се разглежда малка или голяма гупа хора. Никакъв друг наблюдаем феномен не предлага по-удивително доказателство за силата на природата.

Фактът, че образованието няма нищо общо с §, бе доказан с експерименти, извършени в много университети по целия свят. Хората, които работят в един университет, могат да бъдат разделени на пет главни групи : работници, чиновници, студенти, администрация и професори.

Когато, основавайки се на различни изследвания, анализирах работниците, открих, че частта § бяха глупави. Тъй като стойността на § беше по-висока, отколкото очаквах (Първи основен закон), аз се поддадох на модата. Реших, че причината е в изолацията, бедността и липсата на образование. Но с придвижването нагоре по социалната стълбица откривах, че същото съотношение преобладаваше и при чиновниците и при студентите. Все пак по-внушителни бяха резултатите при професорите. Дали разглеждах университет или колеж, известна или неизвестна институция, открих, че същият процент § от професорите са глупави. Толкова бях учуден от резултатите, че разширих изследването си и разгледах специалната група, така наречения елит, отличените с Нобелови награди. Резултатът потвърди силата на природата: групата § от Нобеловите лауреати са глупави.

Тежко е да се приеме и асимилира този факт, но много експериментални резултати го доказват. Вторият основен закон е железен и не приема изключения. Движението за свободата на жените подкрепя Втория закон, като показва, че глупавите са пропорционално разпределени както при мъжете, така и при жените. Неразвитите от Третия свят вероятно се утешават с Втория основен закон, като намират в него доказателство, че развитите все пак не са толкова развити. Дали Вторият основен закон се харесва или не, това, което той налага, е заплашително: законът повелява, че дали се движиш в избрано общество, или се криеш вдън земя, дали се оттегляш в манастир, или решаваш да прекараш живота си в компанията на красиви и порочни жени, винаги трябва да се изправиш лице в лице с един и същ процент глупаци. Този процент естествено (според Първия основен закон) винаги надминава очакванията.

следва продължение...

 




Гласувай:
0



1. sowhat - ето затова
29.03.2009 16:07
е мотото на блога ми :)
много уместно според мен :)
цитирай
2. libertybell - Indeed!
29.03.2009 16:43
много хубаво ти е мотото:)
цитирай
3. анонимен - може ли да добавя тук нещо
30.03.2009 09:58
"И най мъдрия си е малко прост" имаше постановка с такова заглавие и да знаеш верно е! Така че глупостта е по-скоро аморфно разпределена сред вкички хора. Просто някои я употребявят повече;)
цитирай
4. libertybell - # 3,
30.03.2009 10:10
подсещаш ме за "глупостта е дар божи, но не бива да се злоупотребява с него!"
цитирай
5. dimitarf - хъм
25.04.2009 18:11
който и да е тва италианчето, то как изведе критерии за глупостта, или Вие интелектуалците глупаците ги подушвате от далече, в кулата висока, тя глупостта... лесно се разпознава, А?!??
глупостта това е присъда, която произнасяте, а не чистоплътно отграничаване от неща, които прихващат всички ни...
абсурдно е да говориш за глупостта по принцип, т.де глупаво...
поздрави и не забравяйте, че всеки от нас малко или много се бори да наложи това, което си мисли, че Е, т.е. това което има "Значение", прах и пепел...
нека оставим сянка под която наследниците ни да могат да починат и да ни спомента с добро
цитирай
6. анонимен - Глупост.
16.03.2010 18:33
Драги ми смехурко.Караш ме да се смея като,чета глупавите ти обвинения в плагиатство.Никога не съм подписвал нещо толкова тромаво и спорно като автор, а като превел материал на актуална поръчкова тема. Така се заплащаше, нещо по това време. Като се мислиш за толкова голям умник, дай си труда поне да измислиш нещо, качествено ново.Всеки знае да рови из интернет и' да чопка'
и да раздува, но не и да мисли самостоятелно.Това го умеят малцина.Като си толкова голям отворко,посочи ми слабостите на материала на Чипола. И излез на форум,та да поспориш с мен. I will lick you into a dice- pot ! Ha,Ha,Ha!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 783688
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485