Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 01:25 - Среща по вечерно време с рус или военен...
Автор: libertybell Категория: Други   
Прочетен: 4468 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2009 00:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато бяхме 12-13 годишни с приятелките ми намерихме стара книга за гледане на карти. Всяка карта от колодата имаше гадателско "значение".  Запомнила съм за валето каро, защото много се смяхме: "Среща по вечерно време с рус или военен."  Защо се връщам към тези мили спомени ли? Защото дори на тази крехка възраст нито една от нас не приемаше сериозно възможността бъдещето  да бъде предсказвано. Имаше само една глупачка в класа от 30 човека, която се връзваше на тези "предсказания" и това беше повод за голямо веселие за нейна сметка... Вероятно сме преминавали границата на добрия тон от време на време, но тя направо си го просеше - пишеше нескопосни стихотворения за съветските комбайни, които трябваше чинно да изслушваме в часа на класния като пример за подражание едва ли не!

Не знам защо, но в последните двадесетина години лековерните сякаш стават все повече... Съвременници сме на "култови" прояви на глупост и невежество.

Спомняте ли си как през есента на 1991г. на три пъти (!?) спретната делегация очакваше кацането на извънземните в Бургас? 

А  двегодишната сага  около Царичина "дупка"? 

А организацията по посрещането на извънземните през септември 1995 г. в Русе? Около три хиляди човека очакваха кацането им, доверили се на някаква контактьорка!? 

Темата за пророчицата Ванга хич и не искам да коментирам. Само ще цитирам едно нейно "предсказание" според което през 2007г. ще има война между Русия и Китай!?

Да не говорим за множеството реклами по вестниците за "разваляне на магии" и прочее простотии. Явно бизнесът върви добре!

Защо толкова уж нормални хора предпочитат да повярват на първия контактьор, екстрасенс, врачка, астролог или ясновидец, а не на науката  или поне на здравия разум?

Сещам се за поне две възможни обяснения.

1. Невежество и вторична неграмотност, за което можем да "благодарим" на образователната ни система. В училището ни учат на всичко друго, но не и да мислим самостоятелно.  Да не говорим за наукообразните учебници.

2. Масовата нагласа: пари ми дай, акъл - не щЪ!  Тази нагласа алармира за пълната липса на самокритичност за собствените ти способности и възможности. Преди 10-тина години в едно село с много малки изключения "доматето" не станаха. Агрономът предупреди хората за появата на специфична гъба, но малцина му повярваха... Е, който му повярва яде домати, а останалите (мнозинството) се тюхкаха и завиждаха.

Но недоверието в почтенността и професионализма на мнозина представители на научната ни общност не е съвсем безпочвено! 
Няма да се връщам чак до Чернобил - всеки може да прочете в интернет.
Не искам да коментирам и нивото на научно-популярното списание "Осем". 
Но какво ще си помислите, ако чуете по БНР: 
Днес в Добруджанския Земеделски Институт   в Генерал Тошево имаше Молебен за дъжд!?  Лично чух тази "новина" на 15 май 2007г.  Да плачеш ли, да се смееш ли?

И сега стигам до умопомрачението в Хасково в неделя. Астрологът Лещански "предсказал" унищожително земетресение, "предсказал" го многократно чрез услужливите медии, и част от природонаселението прекарало Великден на палатков лагер!

И тъй като очакваното бедствие не се е случило, "пострадалите" се разгневяват и току-що пръкналото се "гражданско общество" жадува мъст.  Лещански трябва да плати за тяхната глупост. Той е виновен, че са му повярвали!  И Прокуратурата услужливо откликва на народните щения. Обещава да повдигне  обвинение по чл.326 от НК. Хвала на тИкивИ народни защитници! А ще повдигнат ли обвинение към медиаторите?

Дали Лещански си е вярвал или "вярата" му е била подплатена от застрахователите, не знам. Медиите твърдят, че в последните 2-3 месеца е имало бум на застраховките на имоти в Хасково...

Има достатъчно средства за информация (и дезинформация) и всеки, който може да чете и е готов да научи нещо извън спорта, "светската" сумахоха и хороскопите, би трябвало да знае, че науката все още не е в състояние да предсказва земетресения - не и за конкретен ден, час и брой трусове! 

Днес по Дарик имаше нещо като "другарски съд". На страната на народното обвинение беше призована и някаква жена-екстрасенс, вероятно за да издекламира, че ако "види" подобно бедствие ще изтича веднага в Гражданска защита!

Преди доста години четох за международно изследване на социалната структура на обществата. Екипът беше стигнал до извода, че във всяко общество около 20% от популацията е негодна (медицински и/или социално), около 20% е активния елит (предприемачи, новатори, професионалисти на високо ниво), 30% са склонните да следват положителния пример и да работят здраво, а останалите 30%  се включат по икономически причини или под принудата на общоприетите правила за поведение. Тогава мислех, че българите сме щастливо изключение - с по-малко негодни и с по-голям активен елит.
За съжаление, случващото се през годините опроверга наивната ми вяра. 

За рехабилитация след тъжните размисли
Amy Winehouse...





Тагове:   невежество,   суеверие,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - тъжни мисли по никое време
22.04.2009 02:22
няма глаголи,това е страшното
цитирай
2. sowhat - ейми е чудесна
22.04.2009 09:03
а ние не сме виновни мила , акъла ни е толкоз...
цитирай
3. brey7 - Сред тъй наречения елит
22.04.2009 11:30
си имат даже лични астролози и гадатели.Конкретен пример - Берлускони.
Но това е логиката на ирационалното.
И засяга всички обществени слоеве.
цитирай
4. libertybell - ka4ak,
23.04.2009 01:49
ако си затваряме очите пред неприятните факти нима ще престанат да съществуват?
цитирай
5. libertybell - Соу,
23.04.2009 01:59
много харесвам Ейми и не ми омръзва да я слушам:)))
За акъла си права - колкото е, толкова! Нищо не може да се направи...
цитирай
6. libertybell - brey7,
23.04.2009 02:08
и комунистическата върхушка си имаше любимата ясновидка:)
Аз не съм толкова сигурна, че всичко казано за Берлускони е вярно. Имам предвид от тази врачка, която от време на време гастролира по нашите вестници и си прави реклама...
цитирай
7. eien - Тези врачки, баячки, ясновидки у нас..
23.04.2009 04:04
винаги са оставяли у мен горчивия привкус на западнала средновековна страна, която никога не се е развивала...
цитирай
8. ka4ak - @4 не разбира се,но на база твоите наблюдения и
23.04.2009 15:54
констатации,все трябва да има изход,а ти губиш вяра!
цитирай
9. libertybell - eien,
23.04.2009 21:36
отвратително е, факт!
Усещам миризма на сяра:)
цитирай
10. libertybell - ka4ak,
23.04.2009 22:04
поставяш труден въпрос. Интерпретацията на фактите и възможните прогнози не трябва да бъдат основани на вярата, а на здравия разум...
Ако все пак е възможно обръщане на тенденцията на изпростяване и оглупяване, то не би могло да стане лесно и/или бързо. Трябва да се започне с образованието, и оттук нататък всичко останало.
Но не трябва да забравяме, че Историята познава държави и народи, които са изчезвали в небитието...


цитирай
11. clan - А по повод Лещански,
25.04.2009 12:57
и Хасково има една много хубава българска приказка: "планината ражда хора, а равнината тикви". Хасковлии да се сърдят на собствената си еснафщина и тесногръдие! Та нали същите хора там избраха своя съгражданин Хр. Бисеров за депутат от листата на ДПС!?
цитирай
12. libertybell - clan,
25.04.2009 14:14
както се казва: "от ума си тегли", или от липсата му:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 786593
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485