Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 16:41 - Основни закони на човешката глупост - продължение ІІI
Автор: libertybell Категория: Други   
Прочетен: 3959 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 15:16


Първи и втори закон
Трети закон - І част
Трети закон - ІІ част

Четвърти основен закон

Не е учудващо, че безпомощните, по-точно тези, които по нашата система попадат в полето Б, обикновено не осъзнават колко опасни са глупавите. Това е още един израз на тяхната безпомощност.

Най-странното е обаче, че и интелигентните, и разбойниците често не успяват да схванат колко е разрушителна силата на глупостта. Трудно е да се обясни защо това е така. Само можем да кажем, че когато интелигентен или разбойник срещне глупак, той греши, изпитвайки самодоволство и презрение, вместо веднага да започне да произвежда необходимото количество адреналин и да се защити.

Изкушени сме да вярваме, че глупакът ще навреди само на себе си, но това значи да сбъркаме глупостта с безпомощността. Понякога сме изкушени да общуваме с глупаци, за да ги използваме. Такъв ход ще даде само бедствени резултати, защото:

      А) се базира на неразбирането на същността на глупостта;
      Б) дава на глупака допълнителна възможност да упражнява "дарбата" си.

Можем да се надяваме да отвърнем на хода на глупака и донякъде можем да го направим. Но поради непостоянното му поведение не могат да се предвидят всички действия и реакции. Не след дълго човек може да бъде унищожен от непридвидимостта на глупака. Това ясно е изразено в Четвъртия основен закон:

Умните винаги подценяват унищожителната сила на глупаците.

Или по-точно умните постоянно забравят, че по всяко време, навсякъде и при всякакви обстоятелства общуването с глупаци винаги е скъпоструваща грешка.

През вековете много хора са пренебрегвали Четвъртия основен закон и това е коствало на човечеството неизброими загуби.

Пети основен закон

 Вместо да вземаме под внимание благополучието на един човек, нека да вземем под внимание благополучието на обществото, в този случай разглеждано като алгебрична сума от индивидуалното благополучие. За анализа е съществено разбирането на Петия основен закон. Можем да отворим скоби и да прибавим, че от всичките закони Петият със сигурност е най-добре познат и следствието му е цитирано много често. Той гласи:

Глупакът е най-опасният човек.

Следствието е:  Глупакът е по-опасен от разбойника.

Резултатът от действието на съвършения разбойник е просто преразпределяне на богатство и/или блага. След действието на съвършения разбойник разбойникът има приход, равен на загубата на друг човек. Обществото като цяло нито губи, нито печели. Ако всички хора бяха бандити, обществото нямаше да се развива, но това нямаше да бъде голяма беда. Работата щеше да се състои в огромно прехвърляне на богатства и блага и щеше да печели този, който извършва това. Ако всички се редуваха в тази дейност, не само обществото, но и хората щяха да се намират в съвършено непроменливо състояние.

Историята е съвсем друга, когато обществото се състои от глупаци. Те причиняват загуба на другите, без да печелят. Така обществото като цяло обеднява.

Системата за оценяване, която е изобразена по-долу на графиката, показва, че докато всички действия на хората, попадащи в сивото поле на нашата координатна система (вж. фиг. 3), прибавят към благата на обществото, действията на хората извън сивото поле причиняват загуби.

image

 С други думи, безпомощните хора, които са много интелигенти (полето Б1), разбойниците, които са много интелигентни (полето Р1), и най-вече интелигентните (полето И) - всички те допринасят в различна степен за благото на обществото. От друга страна, разбойниците, които са много глупави (полето Р2), и безпомощните, които са много глупави (полето Б2), успяват да прибавят загуби към загубите, причинени от глупаците, и така засилват разрушителната сила на онези от полето Г.

Всичко това ни кара да се замислим какво прави обществото. Според Втория основен закон глупаците представляват частта §, която не се променя по време, място, раса, класа или някоя друга социокултурна или историческа променлива. Би било огромна грешка да се вярва, че броят на глупаците в упадащото общество е по-голям от този в развитото общество.

Дали вземаме предвид класическите, средновековните, модерните или съвременните времена, винаги впечатлява фактът, че всяка развита държава неизбежно има своята част § глупаци. Развитата държава обаче има и необикновено големия брой интелигенти, които успяват да държат настрана частта § и в същото време произвеждат достатъчно блага за себе си и за другите членове на обществото. Така се осигурява напредъкът.

В една западаща държава частта § глупаци пак е същата. Но разпределението е различно в останалите членове на обществото. Сред онези, които са на власт, се забелязва обезпокояваща многобройност от разбойниците, които са много глупави (поле Р2 на фиг. 3), а при тези, които не са на власт - също такава обезпокояваща многобройност на безпомощни (поле Б от фиг.1). Такава промяна в състава на неглупавото население неизбежно засилва разрушителната сила на § и упадъкът е сигурен. А държавата отива по дяволите.

_____________________________________
Ще повторя цитатът от Шилер: 
"Напразно и самите богове с глупостта на хората се борят!"




Гласувай:
0



1. анонимен - ив
29.03.2009 17:02
както шилер и ти отдавна сте разбрали някои неща са неизбежни

еволюцията работи на принципа на теорията на вероятностите сам спомена за големите числа и чебишев. при равно количество глупаци априори възможностите за комбинации и варииации остават в другите три части на координатната система.всичко останало си е чиста проба късмет или случайност ако повече ти харесва
цитирай
2. libertybell - ив,
29.03.2009 17:47
няма да ти противореча:)))
цитирай
3. анонимен - Я ?!!!
01.04.2009 16:50
Отдавна не бях надзъртал по блогове. Приятно ме изненада с тая статия. Авторът ми е неизвестен.
Споделям вижданията за опасността от глупака. Но да не забравяме , че според някои мафиоти "Нищо не струва по скъпо от човешката глупост". И доста политици вярват в това , но не го казват!
Бих казал, че глупостта е като природна стихия или река. Може да направи страшни бели, но и да извлечеш много полза от нея, ако знаеш как!
Приятно четиво, но малко длъжко.
цитирай
4. cecobob - Поздравявам те от сърце
02.04.2009 22:08
Сипвам си една ракия и я пия за твое здраве. Да си жив и здрав!!!
цитирай
5. raylight - Да,
02.04.2009 23:52
това е полезно четиво, виждам, че сме с обща кауза в борбата с ирационалността
цитирай
6. libertybell - #3,
03.04.2009 15:20
прочети пак внимателно ІV основен закон:
Умните винаги подценяват унищожителната сила на глупаците.
И пак помисли:)

цитирай
7. libertybell - cecebob,
03.04.2009 15:22
благодаря!
цитирай
8. libertybell - raylight,
03.04.2009 15:32
да, в обща кауза сме! Но понякога тази кауза ми изглежда съвсем "perduta":)
цитирай
9. анонимен - Глупост.
18.03.2010 22:46
Libertybell, - Чакам,те да ми се извиниш за обвинението в плагиатство на нещо преведено от мен и притежавано дестилетия,което дори не е официална публикация на Чипола. Посочи ми слабостите на материала, видяни донякъде от самият Чипола. Искам да се убедя,че умееш да мислиш!? Аз както вече споменах силно се съмнявам в твоите способности. Нека да си поиграем на наука.Може да се окаже и забавно!? Поздрави от Михаил Янакиев.
цитирай
10. анонимен - XfElVSPsu
03.07.2011 23:59
With the bases loaded you struck us out with that awnesr!
цитирай
11. анонимен - DbuXlqor
04.07.2011 11:52
OD0QiR <a href="http://dlycaeqdcixk.com/">dlycaeqdcixk</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 786762
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485