Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 21:27 - Грабвайте телата!
Автор: libertybell Категория: Политика   
Прочетен: 3208 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 03.07.2009 15:49


От няколко дни различни социологически агенции отчитат увеличаване на броя на желаещите да гласуват и почти синхронно с тази вест се пръкна нов инициативен комитет за канализиране на гражданската активност. "Продуктът" е едно тъпичко скалъпено, но със  "задължителните" манипулативни вложки, текстче озаглавено "Гласувай на инат!". 

По-интересно от "възванието" беше внушението на Васил Василев (от организаторите):  "Ако не си сигурен за кого да гласуваш - гласувай невалидно"!, придружено с подробни указания за гарантиране на невалидността.
Няма логика, с която да бъде защитен подобен "вот" освен ... маймунския рефлекс:  в Русия имало опция "против всички". (Беше припомнено за всеки случай!)
Е, и? 
Чия шапка ще накривиш ако пуснеш невалидна  бюлетина?  Освен че по невалидните бюлетини ще бъде "регистриран" броя на полезните идиоти, а в това време Станишев и Доган ще се превиват от смях.

Михаил Константинов пък не пропусна да подметне, че ако гласуваш за малка партия (която не минава бариерата) ще направиш мръсно на някоя по-голяма партия...

Като например гласуваш за партия Зелени вместо за Синята коалиция. На пръв поглед добър избор... нещо като 2 в 1:  хем се чувстваш демократ, хем не подкрепяш злодея Костов! 

Уважавам правото на избор на хората,  които ще гласуват за Зелените, защото се идентифицират с евентуалните им каузи. 
Но десните избиратели, които биха ги подкрепили, защото примерно мразят Костов, трябва да знаят (да си спомнят):
 - зелените партии навсякъде в Европа са естествените съюзници на социалистическите партии; 
 - в програмата на Синята коалиция има по-конкретни и реалистични идеи за екологията, отколкото в документите на зелените;
 - партията Зелените има конкретна цел на тези избори: 1% от гласовете, за да си получат обратно депозита за участие и за да получават субсидия до следващите избори, което е легитимна цел, но според мен е безотговорно поведение.  Може да звучи патетично и клиширано, но демокрацията в България е на смъртно легло и умишленото  "отклоняване" на гласове дори под прикритието на високохуманни каузи си остава неморално действие.


На вниманието на PR-екипа на БСП: Четете в-к Стършел!

image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thetrooper - Така де -
02.07.2009 23:07
да е ясно отсега:)
цитирай
2. mph - :)
03.07.2009 11:07
Може ли да ползвам картинката, щото си забравих вестника? Зелените при узряването обикновено почервеняват.
цитирай
3. libertybell - thetrooper,
03.07.2009 13:38
така е! Трябва да сме честни с избирателите:)
цитирай
4. libertybell - mph,
03.07.2009 13:43
разбира се, ползвай я:)))
Като си помисля за зелените пред очите ми все изниква диня... не знам защо!?
цитирай
5. mamkamu - +
03.07.2009 14:29
Тоя Василев е голям шматарок!

За разпиления вот. Ако разсъждаваме така, то тогава никоя нова партия няма да има шанс.

Но в общи линии си права. БСП започнаха отдавна кампанията по разпиляване на вота и ефекта е налице.
цитирай
6. dagma - Много добре написано
03.07.2009 22:59
Поясненията за зелените е добре да се знаят. Най-вече от сърдитите млади хора, които са достатъчно "сърдити", за да останат безразлични, но за съжаление все още политически инфантилни. За мен си остава неясна и хронологията на създаването на партията на зелените.

Сред подписалите "Гласувай на инат" прочетох името на Г. Лозанов. Не се изненадах. Впоследствие чух името му и в друг списък. Отново не се изненадах. Безочието може да се маскира като интелектуалничене и артистична екстравагантност.
цитирай
7. libertybell - mamkamu,
03.07.2009 23:04
няма спор, че законодателството не трябва да възпрепятства политическото сдружаване на гражданите, нито да затруднява (примерно с високи депозити) участието им в избори. Но дори бегъл поглед на политическия "пазар" в БГ показва: няколко земеделски съюза, няколко социалдемократически партии, поне още две партии на зелените и т.н. На мен тази картина ми изглежда ненормална. Много партии, а в същото време осезаема липса на идеология и политика. Има изключения, но много малко на брой. Дали причината е в средния избирател, който е политически (и не само) неграмотен, не знам... но има връзка и с това! Впрочем аз лично съм привърженик на двупартийната система (Великобритания и САЩ).
цитирай
8. libertybell - dagma,
03.07.2009 23:16
очевидци твърдят, че Г.Лозанов винаги носи в джобовете си няколко различни на цвят пеперудки, за да бъде готов за всякакви "евентуалности". Не знам дали е вярно, но съм чела и чувала да защитава с жар определени тези, а дни след това - почти противоположните им с не по-малък ентусиазъм. Затова и аз не се изненадах от присъствието му в двата списъка. Явно човекът като види списък и не може да не се включи в него!
цитирай
9. анонимен - Сириус
04.07.2009 00:39
Тези, които обикновено (и с тяхно съгласие) наричаме интелектуалци, са си по определение леви. Изключение правят само тези, които не са на заплата. Интелектуалците на заплата са за статусно подреждане на обществото - те ненавиждат свободната конкуренция, защото тя е ежедневно състезание. Достигналият определен статус (или длъжностна позиция) не желае да се състезава повече за нея - смята, че тя е негова по право. Това право, естествено може да му даде само подходяща власт - ако не тоталитарна, то поне авторитарна достатъчно, за да отмени състезанието и да му гарантира хранилката. По край нея и нужните атрибути, за да може интелектуалеца да се чувства уважаван и велик.
Затова всички интелектуалци на хранилка са леви.Не са леви само част от практикуващите свободна професия, защото колцина измежду тях не са готови да се продадат за държавна (даже да се нарича и обществена) службичка.
Затова, представи ли ти се някой за интелектуалец, - брой го ляв.
цитирай
10. анонимен - Допълнение към по-горното (Сириус)
04.07.2009 00:45
Пропуснах да поясня за невежите, че властта, даваща облаги на интелектуалеца се нарича социалистическа, когато се придържа формално към някаква имитация на демократични процедури.
Всяка прилика с практиката на властта в България е случайна, разбира се!
цитирай
11. tili - Има една ефектна илюстрация
04.07.2009 18:32
с разрязана диня. Добре знаем, че зелените са си червени отвътре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 786536
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485