Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 21:24 - Няма такова нещо като добър данък!
Автор: libertybell Категория: Политика   
Прочетен: 2444 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 17.02.2010 21:43


"Няма такова нещо като добър данък!" бил казал Чърчил. Правя счетоводството на семейната ни фирма, сещам се за това умозаключение и не мога да не се съглася с него! 

Да, държавата не може да функционира, ако не събира данъци за издръжка на общите дейности. Въпросът е: какъв да бъде обхвата на тези дейности? 

Ако попиташ получаващите или тези които се надяват да получат от общата каца, ще ти кажат, че държавата трябва да осигурява всичко и че това е то „социалната” справедливост! 

Студентите искат държавата да ги осинови, защото били млади и хубави. Млекопроизводителите и др. набедени фермери очакват всички да им целуват ръка, защото работят (по нашите земи все още битува мнението, че само физическият труд заслужава уважение!?) и настояват  държавата да ги предпазва от конкуренцията. Кремиковските работници бабуват на поредния емблематичен „инвеститор”, но с поглед втренчен в държавата  бленуват за 15-20 заплати като обезщетение за уволнение и прочее измишльотини. Гореспоменатите били имали „социални” права!? Това пък какво трябва да означава?  

А даващите (производителната част от гражданите) какви права имат? Те какво мислят по въпроса? Дали споделят почти религиозната вяра на лявото "човечество" в „социалната” справедливост? И не е ли вярно, че всеки човек знае най-добре какво да прави със спечелените от него пари? 

Според дълбокото ми убеждение, държавата трябва да осигурява само три неща - вътрешната сигурност (живота и собствеността на гражданите), външната сигурност и условията за функционирането на съда. Всичко друго е от лукавия - разбирай Маркс, Ленин, Кейнс и други знайни и незнайни леви популисти, както и от социалистите от всички партии! 

Преди години един приятел ми изпрати откъс от Резолюция на Върховния съд на САЩ в/у решението на Върховния съд в Хелд по делото Хенверинг с/у Грегъри от 1934 год.: “Всеки е в пълното си право да урежда своите финансови права така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци; никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин: плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг.”   За съжаление не живеем в либерална демокрация, а в „социална” държава...

Попълването на декларациите за НАП и НСИ с безбройните им приложения е истинско изпитание за човешкия дух! За да държа буден здравия си разум слушам подходящата за настроението ми музика:)

Amon Amarth



Тагове:   данък,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raylight - Аз бих добавил
09.03.2009 21:29
и образованието, както е в Германия например
цитирай
2. sowhat - държавата е мащеха
09.03.2009 21:35
и декларациите за НАП изискват минимум две висши образования, но този толкова black metal е великолепен.
:)
цитирай
3. clan - И понеже трябва
09.03.2009 21:46
с голяма любов и внимание да се отнасяме към бумагите касаещи плащането на данъци ти давам още една подходяща за тази дейност песен.Надявам се да ти хареса:
http://www.youtube.com/watch?v=LeG-6bpeUkA
Поздрави
цитирай
4. libertybell - raylight,
10.03.2009 13:16
държавата трябва да осигурява изброеното по-горе, но гражданите могат да се договорят помежду си (в обществения договор) да плащат от общите пари и за други дейности, които смятат за важни. А образованието може да се разглежда и като част от вътрешната сигурност. Но въпросът отново е в мярката!
цитирай
5. libertybell - Соу,
10.03.2009 13:20
попълването на декларациите е преди всичко ужааааасно досадно :(((
Дивите шведи от Amon Amarth ме изпълват с "тиха" радост! Радвам се, че ти харесват:)
цитирай
6. libertybell - clan,
10.03.2009 13:24
хареса ми, благодаря:)
цитирай
7. hinki - Искам да добавя поне
11.03.2009 21:53
и животоподдържащите средства за тези, които се нуждаят от тях. Както и грижата за най-малките и най-старите, не можещи сами да се погрижат за себе си ....
За съжаление ниският племенен морал води до нисък индивидуален морал, както и обратното. Да не се погрижиш за умиращите и мизерстващите, докато прахосваш милиони за по-маловажни неща, е ... неприемливо. И проблемът не е в данъците, а в управлението им. А за този проблем решение трудно се намира. Бързо се свиква на сладкото на меда, а трудно е да се откаже човек ...
цитирай
8. libertybell - hinki,
15.03.2009 23:59
Държавата не може и не бива да ни "замества" в личните ни отговорности! Родителите трябва да се грижат за децата си, а вече порасналите деца за възрастните си родители... Това е естественият ред!
Друг е въпросът, ако децата са изоставени или сираци, а старците са самотни... Но и тук не виждам какво общо има държавата? Къде остава самоорганизацията на гражданите, благотворителността, а и църквата... Не е достатъчно да се бием в гърдите два пъти годишно - по Коледа и на Великден - каква голяма работа сме това православните българи! Къде е нашето благочестие и милосърдие през останалата част от годината?
---------
Проблемът е в данъците и в особено мъчителният начин на контактуване с администрацията! Не е все едно дали държавата преразпределя 42% от БВП или примерно 30% !
И с конкретен пример: имам трима пенсионери (роднини), които бих могла да изпратя на почивка с част от данъците, които платих, вместо Масларова да харчи моите пари за чугунените глави, които пак ще ни загрОбят на изборите:((((
цитирай
9. hinki - Това, че са ни научили вече ...
29.05.2009 00:31
всеки да се оправя сам, не е добре. Разделяй и владей ...
Нямаше да има значение, че ти взимат 42%, ако за старите ни хора, децата и болните ни се полагаха и общи грижи, ако училищата и болниците, както и обществените инициативи даваха пълнота на живота им, ако боклуците ни бяха почистени, пътищата без дупки, а сградите поддържани. Ако управниците ни не се возеха на най-скъпите коли в света, докато в някои населени места хората масово мизерстват.
Сега си казваме: "Ако ни взимаха 30%, щяхме по-добре да се грижим за близките си и да живеем по-добре, при същите общи условия."
Не знам точно какво ти пиша в момента, но не съм сигурен, че намаляването на данъците ще помогне. Но пък главата ми не ражда нищо по-добро, значи е време някой да го направи ... Зациклили сме май ... яката ... дървени блогъри.
;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 785973
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485