Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2008 19:29 - За принципите и възможностите на Капитализма
Автор: libertybell Категория: Политика   
Прочетен: 1257 Коментари: 3 Гласове:
0



Андрю Бърнстийн

Капитализмът е единствената система, основана на принципа, че всеки индивид притежава собствения си живот. Капитализмът е единствената социална система, в която индивидите са свободни да преследват своя рационален личен интерес, да притежават собственост и да се възползват напълно от своите действия. Той свързва в едно индивидуалните права, ограничената държавна намеса и политическата/интелектуалната/икономическата свобода.

Колкото по-капиталистически ориентирана е една култура, толкова по-големи са нейните свободи и богатство

Това е оценката на историята. Само за два кратки века капитализмът издигна жизнените стандарти на хората до нива, които бяха немислими преди. Често се забравя днес, че Западна Европа преди капиталистическата революция от късния 18-ти век, изпитваща на гърба си политическото робство на феодалната аристокрация, е сегашният еквивалент на страна от Третия свят – разкъсвана от глад, чума и неописуема бедност. Но не за дълго.

Кога за последен път се появи глад в някоя капиталистическа нация – независимо дали в Западна Европа, Северна Америка или Азия? Съединените американски щати никога не са страдали от недостиг на храна в своята история. Капитализмът създаде изобилие, непознато дотогава в човешката история, позволяващо на стотици милиони хора да живеят днес по-добре, отколкото царете в миналото.

По-малко капитализъм означава повече бедност

Но некапиталистическите общества – фашисткия, социалистическия, военния или теократичния режими – заробват своите граждани и ги принуждават да живеят в бедност. В много африкански страни жизненият стандарт се измерва с един-два долара на ден. В Северна Корея десетки хиляди умират от глад. В Куба хора загиват в опитите си да доплуват до свободата си в САЩ. Милиони потиснати от режимите хора по целия свят желаят да имигрират в Свободния свят. Но кой в капиталистическия свят желае да имигрира в Камбоджа?

Какво прави възможен невероятния успех на капитализма?

Кои принципи обясняват факта, че най-великите духовни и материални открития на човечеството – парната машина, киното, телефона, телеграфа, електричеството, романът, автомобилът, симфонията, самолетът, радиото, телевизията, компютъра, интернет и безброй животоспасяващи лекарства – са създадени в условията на капитализъм?

Простият отговор е – Свободата.

Когато хората са свободни да преследват собствения си интерес, да използват свободно умовете си за подобряване на собствения си живот, те са невероятно продуктивни. Политическата и икономическа свобода на капитализма освобождава най – добрите умове и най – амбициозните хора да строят, създават, изобретяват и подобряват човешкото битие.

Най-великият изобретател Томас Едисън в своята лаборатория в Менлоу Парк е разработвал проектите си, за да печели. Той, както и много от другите велики изобретатели и индустриалци, чиито открития са спомогнали за повишаване на жизнения стандарт, се е наслаждавал на голямо богатство. Оставени свободни – в капиталистическото общество – да създават, произвеждат и строят за лична изгода, хората като него постепенно са издигнали благосъстоянието на всички.

Съзнанието

Тук има един по – дълбок принцип: Капитализмът е система на ума. Умът е основният инструмент за оцеляване на човека както крилете за птиците. Само и единствено благодарение на средствата на рационалното мислене и продуктивната работа човекът може да повиши жизнените си стандарти и продължителността на живота си. Но умът не функционира под натиск. Натискът парализира креативността. Умът не може да бъде поробен. Капитализмът процъфтява, защото е единствената система на свободни умове, свободни личности и свободни пазари.

Най-големите мислители и дейни мъже в историята – от Аристотел до Джон Лок, от Томас Джеферсън до Адам Смит, Лудвиг фон Мизес, Фридрих фон Хайек и Айн Ранд са припознали, защитавали и възхвалявали свободата на човешкия дух. Те са разбрали, че когато личността е потисната, рационалното мислене е задушено и следва тъмнината на варварщината. Но когато хората са свободни да мислят и да действат според убежденията си, когато съзнанието е освободено, Ренесансът и Просвещението са възможни. Свободата е свобода на ума. Потисничеството е потисничество над ума.

Универсален и неизбежен

Не е случайно, че най-свободните периоди от човешката история са свидетели на най- великите постижения. От Златния век на Атина до Ренесанса, до технологичните и индустриални открития в САЩ, свободата на човешкия ум е довела до невероятни открития във философията, изкуствата и науката.

Това е обещанието и възможността на капитализма. Това е Капиталистическият възглед. Той е нашият възглед.

Освободете човешкия ум и се наслаждавайте на неговия напредък. Наслаждавайте се на красотата на създадените скулптури, картини и симфонии, полетете с героите на романите, учудвайте се на философския, научен и технологичен прогрес.

Западът прогресира културно и икономически, защото почита човешкия ум и естествените индивидуални права. Това са неизбежните предпоставки за човешкия прогрес. Ако искаме да се възродим културно, трябва да защитим каузата на политическата и икономическа свобода.

Сега в Третия свят гладуват милиони хора, както са гладували в Европа през средните векове. Телата и умовете им на хората са потискани от политически диктатори. Дайте им свобода – и ще им дадете живот. Те могат да видят сами предимствата на това, което е постигнал Западът. Когато институционализират свободата, ще пожънат и постиженията на капитализма.

Вашият живот, вашият избор

Капитализмът е най – големият меценат, който човечеството някога е имало. Време е мислещите мъже и жени във всяка държава да разберат този факт и да станат съпричастни със системата на съзнанието и индивидуалните права.

Хора от всички страни, бъдете заедно в своята защита за капитализма! Свят, изпълнен с много радостни постижения, очаква да бъде заслужен.

Превод: Александър Бухчев, БОИС  

© 2001, 2002 Andrew Bernstein & PRODOS - www.celebratecapitalism.org  

-----------------------------------------------------
От 2001 г. всяка първа неделя на месец юни се празнува Международният ден на Капитализма в повече от 200 града на 46 държави.



Тагове:   капитализма,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - ама
05.06.2008 10:32
на мене в училищи едно време друго ми говорехааааааааааааааа?????
цитирай
2. libertybell - и на мен друго ми говореха :)))
05.06.2008 13:23
То не беше "смърт на капитализма", то не беше революционен патос... и прочее кретенизми.
Надявам се да няма вече връщане назад!
цитирай
3. анонимен - Надявай си се!!!
06.06.2008 03:04
А "колелото на историята " се върти .... по нанадолнището.
Всеки разбойник като се награби, прегръща "лявата идея" - кой знае защо, му се приисква да си има "морално" оправдание за стореното..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 786130
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485