Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2008 14:43 - Расизмът в предизборната кампания в САЩ
Автор: libertybell Категория: Политика   
Прочетен: 2791 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2009 11:14


Цветът на кожата е поставен като основен акцент в поведението на кандидат-президентите

от Огнян ДЪСКАРЕВ

"Ние бомбардирахме Хирошима, ние бомбардирахме Нагасаки и с атомни бомби убихме, без да ни мигне окото, много повече от хилядите в Ню Йорк. Подкрепяме държавния тероризъм срещу палестинците и черните в Южна Африка, а сега се възмущаваме, че това, което правим в чужбина, ни се връща вкъщи."

Тези думи са изречени на 17 септември 2001 г., докато разрушените кули в Ню Йорк още димят и са пълни с трупове. Думите са на чернокожия свещеник Джеремая Райт, ръководител на църквата, в която от 20 години членува Барак Обама, кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ. Това е класическа антиамериканска пропаганда и несъмнено райска музика за ислямските терористи, защото ги оневинява. Ето какво още каза преподобният по време на проповед на 15 януари 2006 г.: "Расизмът днес е жив, в затворите има повече чернокожи, отколкото в колежите. Тази страна е основана върху расизъм и се управлява с расизъм. Никога на чернокож няма да бъде позволено да кандидатства за президент..." Още скучна и яростна антиамериканска пропаганда, но и погрешна проповед, защото Обама сега е кандидат за президент.

В резултат на тези изявления избухна голям скандал и Обама беше принуден категорично да осъди и да се разграничи от изявленията на пастора. Но остават тежки съмнения - Обама сам каза, че Райт му е "духовен учител", при него е сключил брак със съпругата си, пасторът е кръстил децата му, съзнателно е избрал църквата му, но преди всичко безмълвно е слушал 20 години антимериканска пропаганда (според запознати преподобният е включвал в почти всяка проповед радикалните си политически идеи) и щедро и често е давал пари на църквата. Може би затова наскоро Джеремая Райт сравни Обама с... Христос!

През февруари Мишел, съпругата на Обама, заяви: " За пръв път в съзнателния си живот наистина се гордея със страната си, не само защото Барак успя, а и защото хората са гладни за промяна." Обама успешно замаза изявлението на съпругата си и скандалът утихна. Но скандалът с пастора гори с пълна сила - дори големите медии в САЩ, като цяло подкрепящи Демократическата партия, сега постоянно публикуват и излъчват записи с антиамериканските проповеди на Райт. Вярно е, че Обама не може да носи отговорност за думите на друг човек, но тъй като твърди, че хвърля мост над партиите, мнозинството и малцинствата, сенаторът със смесена кръв трябва категорично да убеди гласоподавателите, че е обединител на Америка.

Действителността обаче с нищо не му помага. Преди дни Джералдин Фераро, бивш кандидат за вицепрезидент през 1984 г. и съветничка на Хилари Клинтън, каза: "Ако Обама беше бял мъж, никога нямаше да има това положение." Последва скандал, Фераро беше принудена да напусне екипа на Клинтън, а Обама и поддръжниците му веднага обявиха тези думи за расизъм. Такова обвинение в днешна Америка е изключително сериозно заради изключително силната политическа коректност в това отношение. Чернокожите американци са много чувствителни на тема расизъм, защото се считат за исторически онеправдани в собствената си страна и до началото на 60-те бяха подложени на сегрегация. Но ако изключим черния расизъм на духовния учител на Обама, цифрите от досегашните първични избори доказват, че изборът за цветнокожия сенатор е именно расов. В супервторника, 5 февруари, 78% от афроамериканците гласуваха за него, в следващите избори той получи средно около 80% от гласовете на чернокожите, в Мисисипи 92 на сто от тях гласуваха за Обама. Само около 26% от белите гласуват за него.

За пръв път в историята на САЩ цветнокож има истинска възможност да стане президент. Чернокожите отлично го разбират и затова масово гласуват за Обама. Всъщност американската политика в голяма степен е построена върху раса, етнос и религия. Например 78% от католиците гласуваха за Кенеди, защото той беше католик и стана първият и засега последният американски католически президент. Майк Хакъби, евангелист и бивш кандидат на републиканците, спечели в някои щати, защото за него гласуваха евангелистите.

Бил Клинтън като държавен глава беше необикновено популярен сред афроамериканците. Известната чернокожа писателка Тони Морисън го определи като "нашия пръв чернокож президент". Въпреки това дори той беше обвинен в расизъм и трябваше да се извинява, защото се опита да омаловажи победата на Обама в Южна Каролина.

Започва да се налага впечатлението, че Обама иска имунитет срещу всякакви атаки само защото е цветнокож и несъмнено кандидат на чернокожите американци. И всички, които го критикуват, начаса са обявявани за расисти. Междувременно в щаба на Обама също не бездействат. Саманта Пауър, професор по политология в "Харвард" и външнополитически съветник на Обама, нарече Хилари Клинтън чудовище, което не се спира пред нищо и бързо трябваше да се раздели с поста си.

Политическите разлики между Обама и Клинтън са незначителни - и двамата имат сходни мнения за засилването на икономиката. По най-важния аспект от външната политика - войната в Ирак, и двамата твърдят, че бързо ще изтеглят американските войски. Точно затова расата и личните нападки се превръщат в основа на кампанията им. Вероятно и антамериканизмът ще бъде фактор, ако републиканците използват възможността, дадена им от "духовния учител" на Обама.

Когато ожесточената битка в Демократическата партия приключи, оптимистите ще въздъхнат с облекчение и ще си кажат, че грозното разделение на американската левица е вече минало. А песимистите? Те ще гласуват за Джон Маккейн.

____________
* Препечатвам статията със съгласието на нейния автор Огнян Дъскарев, когото смятам за добър приятел.




Гласувай:
0



1. gantree - @
21.03.2008 16:24
Много, много добро, четох го във вчерашния Дневник!
цитирай
2. libertybell - Indeed :)
22.03.2008 11:21
Затова пуснах статията и тук, за да я прочетат още хора и може би да "видят" какво наистина се случва в САЩ. За момента няма по-добър независим анализатор на политическия живот в САЩ от О.Дъскарев. Но това, което особено ме радва е, че докарва до гърчове и обилно слюноотделяне всички леви антиамериканци :))
цитирай
3. eien - Обама е по-интелигентният от двамата-
23.03.2008 10:07
така смятат и над 70% от младите.
цитирай
4. libertybell - eien,
24.03.2008 11:11
Обама в сравнение с кого е по-интелигентен?
Според 70% от младите афроамериканци,
или според 70% от младите от всички раси??
Младите с право на глас? Младите в кой възрастов интервал?
Ако чрез гласуване или социологически сондажи се определя кой е по-интелегентен, кой по-малко - къде отиваме ...
цитирай
5. fenor - В политиката...
25.03.2008 19:03
...много често опозициите са добре режисирана игра. Може би така е и между Обама и пастора му. И тя май дава резултати, както личи от анализа на г-н О. Дъскарев. Мисля си че американците не са готови нито за чернокож президент, нито за жена президент, затова вероатно ще видим нов републикански мандат. Разбира се това мнение е продукт на общи впечатления и игра на прогнастика. Мощната икономика може да си позволи и експерименти. Благодаря за възможноста да надникна в статията.
цитирай
6. libertybell - Проучване на "Галъп" от вчера:
28.03.2008 00:56
"28 % от привържениците на Хилари Клинтън ще гласуват за Маккейн през ноември, ако демократите изберат Барак Обама като кандидат.
19 % от привържениците на Обама ще постъпят по този начин, ако Хилари Клинтън продължи."
цитирай
7. eien - Жената си е жена! Става въпрос за кандидатката на демократите:
02.04.2008 16:14
За Хилари през февруари настъпиха особено тежки дни-тя вече е в трудно финансово положение-има неплатени задължения и сметки, дължи една камара пари. През февруари 2008 г. сумата възлиза на 8.7 милиона щ. дол. Към днешна дата тя дължи на над 700 души и институции пари, например на училището й като дете в Илинойс, където за наемане на спортната зала за представяне в началото на годината на своята предизборна програма,сумата от 3000 долара и т.н.!Това я прави малко или повече изнервена, избухлива, притеснена...все състояния, които очевидно ще се отразят на кампанията й.

цитирай
8. libertybell - eien,
03.04.2008 11:25
сигурно си права, че за Хилари времената са тежки ...
В същото време беше крайно време да се каже очевидното (в случая от нейна съветничка): "Ако Обама беше бял мъж, никога нямаше да има това положение." Чернокожите американци черпят права и имунитет срещу критика от т.н. политическа коректност. Обама е ярък пример в това отношение.
Аз лично се надявам, че следващия американски президент ще бъде републиканец.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 785991
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485