Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 16:26 - Основни закони на човешката глупост - продължение ІІ
Автор: libertybell Категория: Други   
Прочетен: 1927 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2009 16:49


Първи и втори закон

Трети закон - І част

Гъстота на разпределение

Повечето хора действат непоследователно. При определени обстоятелства даден човек реагира неинтелигентно, а при други реагира безпомощно. Единственото важно изключение от това правило демонстрират глупаците, които обикновено показват висока тенденция към постоянство във всички области на човешките начинания.

За всеки можем да изчислим средното положение в равнините на фиг. 1 независимо от нивото му на последователност. Един безпомощен човек може от време на време да реагира интелигентно и от време на време да действа като разбойниците. Но тъй като въпросният човек по принцип е безпомощен, повечето от действията му ще бъдат характеризирани като безпомощни. Затова средното на всички действия на такъв човек ще му осигури място в полето Б на основната графика.

Перфектният разбойник е този, който с действията си причинява на другите загуби, равностойни на неговата полза. Най-грубата форма на разбойничеството е кражбата. Един съвършен разбойник ще ви открадне 100 лева, без да ви причини друга материална загуба или вреда: вие губите 100 лева, той печели 100 лева. На основната графика съвършеният разбойник трябва да бъде разположен на 45 градуса диагонална линия, която разделя полето Р в две идеално равни и симетрични полета (фиг. 2).

 image

Тези, които попадат в полето Р1, не действат така, че да спечелят повече за себе си. Всички разбойници от полето Р1 са много интелигентни и с приближаването си до абсцисата Х все повече и повече притежават качествата на интелигентните хора.

За нещастие повечето разбойници попадат в Р2. Тук принадлежат тези, чиито действия им носят по-малка полза, а по-голяма загуба за другите. Ако някой ви убие, за да ви вземе 500 лева, или ви убие, за да прекара уикенда с вашата жена в грандхотел "Варна", можем да сме сигурни, че той не е съвършен разбойник. Неговото място е в полето Р2 много близко до границата на самата глупост.

Гъстотата на разпределение на глупаците се различава коренно от тази на разбойниците. Ако разбойниците са разпределени най-вече в едно поле, то глупаците са съсредоточени някаде под нулата по нашата ордината У. Причината за това е, че голяма част от глупаците са непоправимо глупави - с други думи, те неотменно настояват да причиняват загуби на другите, без да печелят от това.

Съществуват хора обаче, които с невероятните си действия вредят не само на другите, но и на себе си. Това са някакви суперглупаци, които в нашата система ще се появят навътре в полето Г. Далеч от нулата не само по ординатата У, която ги дели от по-глупавите разбойници, но и по абсцисата Х, разделяща ги от по-глупавите безпомощни.

Силата на глупостта

 Не е трудно да се разбере как социалните, политическите и институционалните сили увеличават разрушаващия потенциал на глупаците. Но все пак трябва да се обясни и разбере кое прави глупаците опасни за другите хора - с други думи, какво представлява силата на глупостта.

Един интелигентен човек може да разбере логиката на разбойника. Действията на разбойника следват рационален модел: отблъскваща рационалност, но все пак рационалност. Разбойникът иска да спечели. Тъй като не е дотатъчно интелигентен да измисли начини, за да спечелите и той, и вие, той ще си осигури печалба, като ви причини загуба. Това е лошо, но рационално и ако сте умен, ще можете да го предвидите и вероятно да го предотвратите. Действията на разбойника са предвидими и вие често можете да се защитите.

Според Третия основен закон всичко това е абсолютно невъзможно при глупаците. Глупакът ще ви тормози без причина, без да печели от това, без да измисля точно какво ще прави, без да знае по кое време ще го стори. Не може да имате обяснение кога, как и защо напада глупакът. Когато се сблъскате с глупак, вие сте изцяло в негови ръце.

Тъй като действията на глупака не се подчиняват на правилата на разумността, следва, че:

      А) по принцип човек се изненадва от атаката;
      Б) дори и ако човек се усети, не може да се защити, защото на атаката липсва рационална структура.

Фактът, че действията на глупаците са напълно непостоянни и неразумни, не само е проблем за защита, но и прави контраатаката изключително трудна. Това вероятно има предвид Дикенс, когато казва, че "човек може много да постигне с глупост и добро храносмилане", и Шилер, който казва, че "срещу глупостта и боговете се борят напразно".

следва продължение...




Гласувай:
0



1. анонимен - много добре обоснована теория!
30.03.2009 09:53
Браво! Винаги е готино,човек да има ситема! Сега мога да ползвам твоята табличка и да не се моря с трети квадрант!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 786533
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485