Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 16:13 - Основни закони на човешката глупост - продължение І
Автор: libertybell Категория: Други   
Прочетен: 2664 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2009 16:27


Първи и втори закон

Трети (златен) основен закон

Третият основен закон приема, без да потвърждава със сигурност, че човешките същества могат да бъдат разпределени в четири основни категории: безпомощни, интелигентни, разбойници и глупаци. Читателят лесно ще забележи, че тези четири категории отговарят на четирите полета Б, И, Р, Г в една съвсем примерна координатна система (фиг. 1).

 image

Ако Иван направи нещо, от което той губи, а Петър печели, тогава Иван попада в полето Б: Иван е безпомощен. 
Ако Иван направи нещо, от което и той, и Петър печелят, тогава Иван е за полето И: Иван е интелигентен. 
Ако Иван направи нещо, от което той печели, а Петър губи, тогава Иван попада в полето Р: Иван е разбойник.

Глупостта се отнася към полето Г и към всички положения в отрицателната част и на абсцисата Х, и на ординатата У в нашата координатна система. Третият основен закон твърди:

Глупакът причинява загуба на друг човек или на група от хора, като едновременно с това самият той не печели нищо, а дори е вероятно да си причини загуба.

Когато за пръв път се сблъскат с Третия основен закон, рационалистите реагират инстинктивно - скептично и недоверчиво. Просто на разумните хора им е трудно да схванат и да разберат неразумното поведение.

Но нека да оставим теорията и да погледнем прагматично на всекидневието. Всеки може да си спомни случай, когато някой е действал за собствена полза и за наша сметка: имаме си работа с бандит. Също можем да си спомним случай, когато някой е действал за негова лична загуба и в наша полза: това е безпомощният. Можем да си спомним случай, когато някой е действал така, че да бъдат облагодетелствани и двете страни: той е бил интелигентен. Такива случаи наистина съществуват. Но след като добре се замислите, трябва да признаете, че не това са случаите, които се наблюдават всеки ден. По-скоро всекидневието ни е изпълнено със случаи, при които губим пари, време, енергия или дори апетит заради невероятните действия на някое нелепо същество. А то не печели нищо, когато ни причинява тези вреди или ни поставя в затруднено положение. Никой не знае, не разбира и не може да обясни защо това нелепо същество постъпва така. Самото то най-малко е наясно с причините за собственото си поведение. Но съществува обяснение или по-точно само едно обяснение - въпросният човек е глупав.

следва продължение...




Гласувай:
0



1. анонимен - ив
29.03.2009 16:44
обективно следствие на закона
ако приемем че втората и четвъртата група са базисни от гледна точка на еволюцията то другите две са задължително следствие за да се получи еволюционно стабилен стратегически модел. при наличието на толкова глупаци е неизбежно да не се появят разбойници отделяйки се от групата на интелигентните, както и да се появят безпомощни, които независимо от желанието си да бъдат полезни пак си остават глупави
цитирай
2. libertybell - Ив, хубав анализ:)
29.03.2009 17:43
право в целта!
цитирай
3. анонимен - ENFuedipvxjDpIQXlDp
03.07.2011 15:29
Your story was really inomfratvie, thanks!
цитирай
4. анонимен - QNpSRQljiEjNDPn
04.07.2011 10:41
6SgS2V <a href="http://zhduzfiwmzrl.com/">zhduzfiwmzrl</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: libertybell
Категория: Политика
Прочетен: 782316
Постинги: 176
Коментари: 1345
Гласове: 15485